Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου με έδρα τη Λέρο, είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας που αποσκοπεί στην κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Ιδρύθηκε το 2002 και αποτελεί επιστέγασμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που συντελέστηκε αρχικά στη Λέρο και επεκτάθηκε στα ψυχιατρεία όλης της Ελλάδας.

 

Στο ξεκίνημα αυτής της διαδρομής, η λειτουργία του πρώτου Κοινωνικού Συνεταιρισμού της Ελλάδας είχε ως βασική κατεύθυνση το ξεπέρασμα των ασυλικών συμπεριφορών που ισοπέδωναν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καταπολέμηση του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Σήμερα, με παρακαταθήκη αυτή την πολυετή εμπειρία, ο ΚΟΙΣΠΕ αξιολογώντας τις ανάγκες της εποχής λειτουργεί ως σύγχρονη Μονάδα Ψυχικής Υγείας με στόχο την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, την πρόληψη και την αποτροπή του ιδρυματισμού μέσα από καινοτόμες ανθρωποκεντρικές δραστηριότητες.

 

Η μελισσοκομία, η καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, η παραγωγή εδεσμάτων και ειδών λαϊκής τέχνης και τέλος το επισκέψιμο αγρόκτημα Caserma των βοτάνων είναι τα «θεραπευτικά εργαλεία» για την επίτευξη των στόχων.

Τα βότανα ΑΡΤΕΜΙΣ είναι προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, υψηλής αγροδιατροφικής αξίας και γαστρονομικής ποιότητας.

Η επεξεργασία όλων των βοτάνων, μαγειρικής και αφεψημάτων (Αρμπαρόριζα, Βασιλικός, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Δυόσμος, Θρούμπι, Θυμάρι άγριο, Ρίγανη, Φασκόμηλο, Λαδανιά, Λουίζα, Μαντζουράνα, Μελισσόχορτο, Μέντα, Φλισκούνι, Χαμομήλι), γίνεται με το χέρι και με φυσικό τρόπο έτσι ώστε ο άνθρωπος και η φύση να πρωταγωνιστούν στην όλη διαδικασία και να δίνουν το καλύτερο ποιοτικά αποτέλεσμα.

 

Το μελί Λέρου ΑΡΤΕΜΙΣ είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους θυμαριού, ευκαλύπτου και δεκάδων άλλων φυτών του νησιού. 

 

Τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα μεσογειακής διατροφής, παρασκευάζονται με αγνά υλικά και βότανα-μέλι από την παραγωγή μας. Όλα είναι χειροποίητα από ανθρώπους που αγαπούν και τιμούν την παραδοσιακή, τοπική και όχι μόνο κουζίνα.

Τα χειροποιήματα της Caserma, σκιαχτράκια, κρόταλα κ.α., είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, φλούδες ευκαλύπτων, τα ταξιδιάρικα ξύλα της θάλασσας, υφάσματα που αλλάζουν χρήση και το μεράκι των εργαζομένων που επιμελούνται την κάθε λεπτομέρεια…

Περισσότερες πληροφορίες για τον ΚοιΣΠΕ Το.Ψ.Υ. Δωδεκανήσου:

http://www.koispe.gr/

koispe