Πληροφορίες για την «καζέρμα των βοτάνων» στη Λέρο

Η Caserma των βοτάνων είναι ένα επισκέψιμο αγρόκτημα που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Κουλούκι της Λέρου και σε απόσταση μόλις 600 μέτρα από το Λιμάνι Λακκίου.

DJI 0014 1 scaled

Η λειτουργία του αγροκτήματος συνδέεται με την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών καθώς και με την ανάπτυξη ενός πρότυπου κέντρου προστασίας και αναπαραγωγής των μελισσών. Τα δεκάδες αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά (αυτοφυή και καλλιεργήσιμα), με τα δέντρα και τους θάμνους συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που στην καρδιά του κρύβει ένα ιστορικό μνημείο. Εντός του κτήματος δεσπόζει μια ιταλική caserma (στρατώνας), η οποία διασώθηκε από την περίοδο της ιταλικής κατοχής και έχει αποκατασταθεί με σεβασμό στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του τόπου. Το κτίριο λειτουργεί ως πολύ-χώρος δημιουργικών δραστηριοτήτων και στεγάζει ένα μικρό εκθετήριο – μουσείο μελισσοκομίας και βοτάνων της Λέρου.

Η περιήγηση στην Caserma των βοτάνων προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τον κόσμο των βοτάνων που ευδοκιμούν στη Λέρικη γη και κατακλύζουν το κτήμα με χρώματα και αρώματα, καθαρό αέρα χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Επίσης θα μυηθούν στην θαυμαστή κοινωνία των μελισσών  με εκτενή παρουσίαση από τους έμπειρους μελισσοκόμους μας.

Παράλληλα η επίσκεψη στην Caserma, ένα ιστορικό απομεινάρι χαρακτηριστικό δείγμα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ιταλικής κατοχής, είναι ένα ταξίδι στην μακρά και πλούσια ιστορία του νησιού. Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο ώστε να  «ατενίζει» τη νεότερη ιστορία του νησιού απέναντι από την ιταλική αεροναυτική βάση Gianni Rosseti, τις Βασιλικές Τεχνικές Σχολές, τα εμβληματικά κτίρια-κολαστήρια των εξόριστων, των «ψυχοπαθών» και τελευταία των μεταναστών.

Οικολογικό αποτύπωμα

Διαχρονικά η δράση μας έχει ως βασική αρχή στο να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον αφήνοντας το ελάχιστο αποτύπωμα.

  • Στις καλλιέργειές μας, καταναλώνουμε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού εφαρμόζοντας το σύστημα της στάγδην άρδευσης και βρόχινο νερό που συγκεντρώνεται σε ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή.
  • Χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενα ή ανακυκλώσιμα υλικά στα είδη συσκευασίας, χειροτεχνίας, κυλικείου.
  • Τα οργανικά απορρίμματα που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία κομποστοποιούνται στο σύνολό τους.
  • Επίσης ανακυκλώνονται και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως πλαστικό, γυαλί, χαρτί κ.α.
  • Αξιοποιούμε την ηλιακή και αιολική ενέργεια. για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.
  • Ενισχύουμε με δεντροφυτεύσεις όμορες περιοχές που πλήγηκαν από πυρκαγιά και φροντίζουμε για την πυρασφάλεια στις περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Συμμετέχουμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων που ενισχύουν τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Ο χώρος μπορεί να διατεθεί για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εκθέσεων κ.α. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και προγραμματισμό της επίσκεψης σας.

Η διάρκεια της επίσκεψης υπολογίζεται στις 2 ώρες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30.22470.28015, 22470.23105 (8:00-14:00)

Πληροφορίες: www.caserma.gr – Email: info@koispe.gr

Στην Caserma των Βοτάνων, ο τόπος και ο χρόνος έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που πολέμησε, πόνεσε, αρρώστησε, εξορίστηκε, αντιστάθηκε, ταξίδεψε, δημιούργησε, μοιράστηκε και τελικά βρήκε την Ιθάκη του στη … Λέρο!